ЧЕЗ обеща да съдейства на ДКЕВР да я проверява

Енергото на Западна България се хвали, че намалило технологичните загуби от 22% на 12, 77%, платило 41 млн.лв. дивидент и 429 млн.лв. данъци за 8 години

196 ~ 2 мин. четене

Очакваме да бъде обявено заключението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която се самосезира по повод доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 8 февруари 2012 г.  Готови сме да окажем пълно съдействие на държавния регулатор.

Това се казва в специално изявление на ръководството на Електроразпределителното дружество, което доставя електроенергия на Западна България, подписано от Петър Балан, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

В изявлението се обръща внимание на това, че компанията подлежи на контрол и регулация освен от ДКЕВР, на Търговския регистър и Комисията за финансов надзор. Чешкият менидмът твърди, че нито една от досегашните редовните регулаторни и данъчни проверки не е показала, че дружествата на ЧЕЗ в България ползват  на непазарни цени услуги, осигурени вътрешно в групата или  от външен доставчик.

От започването на работа в България в началото на 2005 г. до момента, ЧЕЗ е инвестирала в страната над 1,7 млрд. лева. В тази сума са включени 1,1 млрд. лева инвестирани в закупуването на електроразпределителната мрежа на Западна България и ТЕЦ „Варна“, както и 650 млн. лева за обновяване, модернизиране и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването. За последните осем години дружествата на ЧЕЗ са платили данъци за 429 млн. лева. През 2010 г. акционерите одобриха плащането на дивидент на българската държава в размер на 41 млн. лева.

Компанията е намалила технологичните загуби от 22% до 12,77% и продължителността на непланираните прекъсвания била намалена 3 пъти, отчитат шефовете на ЧЕЗ групата в България. Те твърдят, че делът на ЧЕЗ в структурата на крайната цена на електроенергията в момента е 9,28%, се казва в изявлението.

 

 

Подкрепи Economic.bg