ЧЕЗ тества новото оборудване в подстанция "Средец"

Техниката е произведена в Германия

368 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Електроразпределителното дружество на Западна България - ЧЕЗ е направило успешни тестове на новата уредба 110 киловолта, която бе монтирана в подстанция "Средец" в София, съобщиха от "ЧЕЗ Разпределение България".

Новата уредба е доставена от Германия, като монтажът и  изпитателните работи са извършени съвместно с експерти от завода производител. Предстоят довършителни дейности в подстанцията и подготвителни работи за присъединяване на новата кабелна линия 110 киловолта от подстанция "Хиподрума". Периодът на очаквани смущения в електрозахранването на клиентите приключи.

"С извършените тестове бе завършен първият етап на един от най-важните проекти в инфраструктурата на София за последните 30 години. Инвестицията ще повиши значително качеството на снабдяване в двумилионна София и ще осигури електрозахранване, каквото отговаря на изискванията на една модерна европейска столица. Благодаря на колегите, създали необходимата организация, за да се ограничат до минимум неудобствата за нашите клиенти. Поздравявам ги за техния професионализъм и всеотдайност", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

Към момента дейностите по проекта протичат безаварийно и по план.

Инвестицията в ремонта на подстанцията е 8 млн. лв. и е част от дългосрочния план на ЧЕЗ за модернизация на критичната електроенергийна инфраструктура на София. Предстои да завърши модернизацията и на подстанция "Хиподрума", след което двете подстанции ще бъдат свързани посредством новата суха кабелна електропроводна линия 110 кV "Гешов". Тя ще бъде с дължина на трасето около 3 км и ще осигури трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на София.

В столицата "ЧЕЗ Разпределение България" АД има 23 подстанции и 30 километра 110 киловолтови кабелни линии, които формират четири диагонала. Съоръженията са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век. За тяхното обновяване и модернизация е необходимо да бъдат инвестирани 130 млн. лв. през следващите 10 години.

Подкрепи Economic.bg