Чешкият президент бойкотира прием в руското посолство

Медиите свързват решението на Милош Земан и външния министър Любомир Заоралек с позицията им за Украйна

Автор: Николай Марченко

Президентът на Чехия Милош Земан тази година няма да присъства на прием, посветен на Деня на победата, който ще се състои в посолството на Русия в Прага. Това съобщи прессекретарят на чешкия президент Иржи Овчачек, цитиран от украинското oнлайн издание „Лiга”.

На приема в руското посолство, който ще се проведе на 9 май, петък, няма да присъства и министърът на външните работи на Чехия Любомир Заоралек. Чешките медии свързват това с позицията на Русия по отношение на Украйна. По-рано Земан се изказа в подкрепа на въвеждане на войски на НАТО в Украйна, ако Русия разшири своите действия на украинска територия.

Миналата година президентът на Чехия обаче бе заварен подпийнал на официално тържество в Прага, като блогъри разкриха, че преди това е посетил приема в руското посолство. Видеото с „почерпения“ държавен глава събра голям брой гледания в мрежата. От администрацията на чешкия президент тогава отговориха, че Милош Земан е бил преуморен. 

През февруари тази година кметът на Прага Томаш Худечек пък отказа да участва в церемонията на посрещане на тогавашния украински президент Виктор Янукович, който водеше война с протестиращите на Майдана в Киев. 

Коментари: 0