Чобанов: Няма да крадем този 1 млрд. лв.

Финансовият министър е категоричен, че заемът е изцяло за финансиране на новите фискални политики на правителството

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тиражира се в медийното пространство, че актуализацията на бюджета се прави, за да се открадне този 1 млрд. лв. Това няма как да се случи. Това каза финансовият министър Петър Чобанов от парламентарната трибуна, докато защитаваше актуализацията на бюджета пред депутатите в пленарна зала. Той е категоричен, че заемът, който ще се вземе, е изцяло за финансиране на новите фискални политики на правителството.

"Актуализацията се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията с бизнеса. Да може да плаща навреме това, което дължи по договори. Да може да акумулираме резерви и да се върне гъвкавостта на фискалния резерв", коментира Чобанов. Според него през последните години тази политика е била неглижирана и това е изтощило фискалния резерв и той е намалял до минимум. "С новата политика нивото на фискалния резерв е по-важно от нивото на дълга. Трябва от сега да се погрижим, за да не правим пожарни емисии", смята финансовият министър.

Той обясни, че половината от този 1 млрд. лв., който ще бъде изтеглен, ще бъдат именно насочени към фискалния резерв и ще бъдат използвани през 2014 г., за финансиране на реформи и социални политики.

"Друга промяна във философията за правене на бюджета е подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и ефективното им насочване за извършване на политика. През последните 4 години фискалната политика на Дянков се характеризираше с рязане на разходи и беше фиксирана в едно ниско число на дефицита", смята Чобанов. Според него актуализацията трябва да бъде направена сега, защото така ще се стъпи на една реалистична основа при правенето на Бюджет 2014.

"Трябва да се запитаме дали имахме реална фискална стабилност и можем ли да наречем една ситуация "фискална стабилност", при която имаме неплащане към бизнеса, бавене на ДДС, прехвърляне на плащания към бюджетни системи и недофинансиране като цяло на ключови фискални системи. Трудно можем да се съгласим, че това е истинска фискална стабилност", каза Петър Чобанов.

Според него тази фиксация към рязане на разходи и нисък бюджетен дефицит е довела до отлагане на ключови реформи - в образование и здравеопазването например. "Имаше резерв в здравната каса, който трябваше да се използва за реформи. За съжаление този резерв беше прехвърлен към общия резерв и се похарчи за текущи разходи", обясни финансовият министър.

Коментари: 0