Чужденци ще могат да купуват българска земя от 2014 г.

В момента това пак е възможно, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Граждани на други държави ще могат свободно да купуват земя у нас след 1 януари 2014 г., предаде БНР. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в Европейския съюз (ЕС). Имало е възможност мораториумът да бъде удължен до 2016 г., но идеята е отхвърлена.

В момента това пак е възможно, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

Мненията по въпроса с придобиването на българска земя от физически лица от други държави са разделени. Според едни това би раздвижило инвестициите в малките селища и ще съживи бедните региони. Според други обаче мораториумът е вид защита на националните интереси.

Така смята и Свилен Радев, земеделски производител от варненския регион, цитиран от БНР. Според него чужденците, които купуват земя, може да я ползват с други цели, а не за земеделие, смята той. Той смята, че съживяването на западналите региони може да стане по друг начин. "Ние трябва да защитаваме нашите интереси, а те са да бъде ограничено, или дори забранено 100% придобиване на земя от физически лица. Фирмите трудно могат да бъдат ограничавани, тъй като има, регистрирани в България и няма как да бъдат възпрепятствани', добави той.

Подкрепи Economic.bg