Чуждестранните инвестиции може да достигнат 2.5 млрд. евро

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов компенсирането на част от разходите за труд е реален стимул за инвеститорите

228 ~ 1 мин. четене

Общият обем на инвестициите в България за 2013 година е възможно да достигне 2 - 2.5 млрд. евро, прогнозира пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. По думите му по-конкретна прогноза е трудна, защото преките чуждестранни инвестиции зависят не само от държавата, в която се осъществяват, но и от държавата, от която идват средствата.

Стефанов припомни, че през 2010 г. чуждестранните инвестиции в България бяха около 1 млрд. евро, през 2011 г. - около 1.7 млрд. евро, а през миналата по неокончателни данни - около 2 млрд. евро.

Възможността да се компенсира част от разходите за труд, която предстои да влезе в сила, е най-реалният стимул за инвеститорите от клас "А", каза шефът на агенцията за инвестиции.  

"Много от фирмите, с които в последните няколко месеца работихме, заявиха, че наличието на подобни мерки би било нещото, което би ги накарало да изберат България пред други конкурентни в момента държави," каза експертът. "Анализите на Министерството на икономиката сочат, че сумите, дадени за тези осигуровки ще са много по-ниски, отколкото ще влязат като инвестиции", допълни той.

Подкрепи Economic.bg