Commerzbank с рекордна загуба

През четвъртото тримесечие на 2012 г. германската банка е загубила 720 млн. евро

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма германска банка - Commerzbank отчете 720 млн. евро загуба през четвъртото тримесечие на 2012 г. Това е най-голямата тримесечна загуба отчитана от банката за последните три години. За периода октомври-декември 2011 г. банката беше на печалба от 320 млн. евро.

Основните загуба за периода идват от плащане на 560 млн. евро под формата на отсрочени данъци. Други 185 млн. евро са от такси, свързани с продажбата на украинската банка Bank Forum.

"Мениджмънтът вече даде индикации, по време на среща с инвеститорите, че предстоят някои плащания по отсрочени данъци. Независимо от това сме доста изненадани от размера на плащанията", коментира Кристоф Баст, анализатор на DZ Bank. "Това се дължи на по-слабите изгледи за печалбата на Commerzbank в средносрочен план", добавя той.

Миналият месец германската банка обяви плана си да съкрати 6 хил. служители през следващите четири години. Банката започна мащабно преструктуриране, което освен уволненията включва промяна при банкирането на дребно, намали експозициите си в държавен дълг и се отказа от финансирането на имотния и корабния бизнес.

Според изчисленията на Commerzbank разходите по съкращаването на служителите ще бъдат около 500 млн. евро през първото тримесечие на 2013 г. "Разходите по съкращаването на персонала изглеждат напълно реалисти", коментира Кристиан Хаман, анализатор в Hamburger Sparkasse. "Ако банката беше решила да намали персонала си по-бързо, това щеше да и струва два или три пъти повече", добавя той.

За цялата 2012 г. германската банка е постигнала оперативна печалба от 1.2 млрд. евро от 507 млн. евро през 2011 г. Общите приходи на финансовата институция са достигнали 9.9 млрд. евро и остават без промяна на годишна база.

Подкрепи Economic.bg