ДАНС експулсира 12 сирийци

Набелязаните са криминално проявени

120 ~ 1 мин. четене

Дванадесет бежанци от Сирия са подготвени за експулсиране от България. Това съобщи във вторник пред bTV директорът на ДАНС Владимир Писанчев. Писанчев уточни, че някои от набелязаните за експулсиране са с чисто криминални прояви, но отказа да коментира дали останалите са свързани с ислямистки групировки, защото се водело разследване.

Директорът на ДАНС не поясни къде ще бъдат изпратени определените като рискови бежанци. Единственото сигурно е, че те няма да бъдат върнати в Турция, откъдето са влезли в страната.

Документите за експулсирането на бежанците ще бъдат готови до една или две седмици. Писанчев каза още, че ще са нужни допълнителни средства за агенция за справяне с бежанската вълна.

Само преди ден стана ясно, че България възнамерява да направи затвори за бежанци, които са определени като рискови. От думите му обаче не стана ясно по какви критерии ще се преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Загадка остана и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Владимир Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация. Назначават се допълнителни 19 преводачи, включително от пущу и урду, които са разпределени по бежанските центрове и работят с пълен капацитет.

Подкрепи Economic.bg