Даниела Бобева: Обмислят се мерки за финансиране на износа

"Въвеждането на електронни обществени поръчки също е важно за стимулиране на българския бизнес, както и облекчаването на процедурата за издаване на разрешителни", коментира вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

Предстои подготовката на мерки за финансиране на износа. Отдаваме голямо значение на партньорството в международните финансови институции. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева при откриването на конференцията "Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат".

България участва в 6 международни финансови институции, а те от своя страна оказват своето влияние над българската икономика – използваме тяхната експертиза, анализи и препоръки. Те са необходима част от трансформацията на българската икономика. С развитието на кризата експертизите им нараснаха и препоръките им станаха все по-търсени, добави Бобева.

Тя припомни, че от миналата седмица станаха ясни прогнозите на МВФ за икономическия растеж в България. "Приоритетите на реализирането на тези прогнози зависят и от развитието на икономиката на ЕС и европейската банка.

А задачата на българското правителство е да се установяват коректни отношения с бизнеса – навременно разплащане и връщане на ДДС, да премахне административната тежест, такси и да се дава отговор в 14-дневен срок от администрацията. Въвеждането на електронни обществени поръчки също е важно за стимулиране на българския бизнес, както и облекчаването на процедурата за издаване на разрешителни", коментира Бобева.

Коментари: 0