Данните за продажбите на жилища в САЩ подкрепиха долара

Златото спадна с близо 2% поради подобрените изгледи за световната икономиката

Доларът масово повиши стойността си в сряда, подкрепен от ръст в доходността на американските съкровищни облигации, което бе индикатор за увереност в икономическото възстановяване и очакванията ФЕД да намали икономическите стимули.По- добрите от очакваното данни за жилищата в САЩ също подкрепиха долара, който се покачи за пръв път от четири сесии спрямо кошница от валути.

На пазара на правителствени облигации, възвращаемостта на 10- годишните, които се приемат за представителни, се покачи до 2.581%. Разпродажбата на 5-годишни облигации на стойност 35 млрд. долара в сряда бе посрещната с относително ниско търсене.

Продажбите на нови домове в САЩ скочиха до петгодишен връх през юни, докато други данни от вчера показаха ускорение в производствената дейност през юли, повишавайки по този начин надеждите за възход на икономическия растеж през третото тримесечие.

По време на късната следобедна търговия доларовият индекс отчете ръст от 0.4% до 82.272, покачвайки се след три дена загуби.

Еврото, от друга страна, спадна от едномесечния връх на 1.3256 долара достигнат по-рано, за да се търгува с 0.2% загуба за деня. Последно то се разменяше за 1.32 долара.Обемът на двойката евро/долар възлезе на 4.6 млрд. долара.Единната европейска валута по- рано достигна едномесечен връх спрямо долара след по- ранно от очакваното разрастване на активността на немския и френския бизнес сектори, знак за възстановяване в еврозоната.

Индексът за покупки на мениджърите надмина очакванията и в двете страни и накара някои инвеститори да намалят залозите против еврото. Като цяло проучванията за бизнеса показаха, че икономиката на еврозоната вероятно ще нарасне през текущото тримесечие.

Тази новина бе в рязък контраст с по- слабите данни за покупки на мениджърите в Китай, които задействаха входящи потоци към сигурното убежище- долара, и свалиха свързания с растежа австралийски долар от едномесечен връх.

Като се имат предвид "предварителните насоки" на ЕЦБ, че банката ще запази монетарната си политика гъвкава и може би ще намали лихвите, за да стимулира растежа, всички печалби на еврото ще бъдат държани в шах, споделиха трейдъри.

За разлика от ЕЦБ, ФЕД обмисля намаляване на супероблекчената си политика за парични стимули, тъй като американската икономика се представя по- добре, въпреки че си оставя опциите отворени, в случай, че икономиката отново отслабне.

Австралийският долар,отчете рязък спад, след намаляването на индексът на бизнес активността в Китай.  Последно той се търгуваше на загуба от 1.4% за 0.9165 долара.

Доларът се покачи над нивата от 100 йени, докато еврото се изкачи над 132 йени.

Златото спадна с близо 2% поради подобрените изгледи за световната икономиката

Златото загуби повече от 2% от стойността си в сряда, тъй като признаците за продължаващо възстановяване на икономиката в САЩ и Европа подтикнаха фондовете да напуснат пазара за кюлчета, след достигането на едномесечен връх предишния ден.

Комбинация от рязкото покачване на долара, спадащи фючърси върху суровия петрол и възхода на съкровищните облигации- на които се гледа като на краткосрочни лихвени проценти, подкопаха имиджа на кюлчетата като хедж, допринасяйки за най- големия дневен спад на ценния метал за последния месец.

Златото увеличаваше загубите през цялата сесия, след като данни показаха, че продажбите на нови жилища са достигнали до петгодишен връх през юни. Други доклади показаха, че частната индустрия в еврозоната се е разширила за пръв път за повече от година през юли, месец, през който промишленото производство и наемането в САЩ също нараснаха.

Златото се покачи наскоро, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви миналата седмица, че централната банка все още очаква да започне намаляването на масивната си програма за изкупуване на облигации по- късно през годината, но остави отворена опцията планът да бъде променен, в случай, че перспективите пред икономиката се променят.

Спот цените спаднаха с 2.1% до 1321.25 долара за тройунция, след като преди това достигнаха 1347 долара, най- високото им ниво от 20 юни насам.

Новините за продължаващите изходящи потоци от публично търгуваните фондове, базирани на злато, също нараниха ценния метал, като най- големият от тях- ЕсПиДиАр Голд Тръст, докладва за спад на притежаваните количества от 1.5 тона във вторник.

За разлика от подобряващите се перспективи пред американската и европейската икономика, знаците за забавяне на растежа в Китай позволяват повече възможности на политиците за стимулиране на втората най- голяма икономика в света, подобрявайки перспективите златото да бъде използвано като хедж срещу инфлацията.

Индексът на бизнес активността в Китай спадна през юни до най- ниското му ниво от август 2012г. насам, а подиндексът му за наети лица спадна до най- ниското си ниво от разгара на световната финансова криза в началото на 2009г. досега. Китайският растеж се е забавил през девет от последните десет тримесечия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0