Данъкът върху транзакциите носи 500 млн. лв. на България

По думите на евродепутата Ивайло Калфин общите приходи за Европейския съюз (ЕС) ще са около 100 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако Европа въведе данъкът върху финансовите транзакции, в бюджета на България ще влизат 500 млн. лв. годишно от този данък. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин, в ефира на Bulgaria On Air. Според него общите приходи за Европейския съюз (ЕС) ще са около 100 млрд. евро, които ще влязат в националните бюджети.

ЕС е на кръстопът, той или ще се върне в 80-те години и ще стане не повече от една зона за свободна търговия, или ще направи голяма крачка напред и ще има много повече интеграция, коментира още Калфин.

По неговите думи създаването на банков съюз ще излезе по-евтино за европейските страни, отколкото това да се вложат индивидуални усилия за спасяване на банките. Според Калфин няма как да се намерят индивидуални решения за изход от кризата, защото икономиките на страните от ЕС са прекалено свързани, затова решението трябва да бъде общо. "Трябва повече национални решения да минат на европейско равнище", допълни Калфин.


В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) обяви, че е готова да премине бързо към въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, ако достатъчен брой държави членки решат да придвижат напред идеята. В момента данъкът се подкрепя от 11 държави в ЕС, сред които Германия, Франция, Италия, Испания и България.

Коментари: 0