Дават "няколко седмици" на Гърция за фискални реформи

Според финансовия министър на Австрия Мария Фектер страната може да се надява само на краткосрочна отсрочка

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция ще получи още "няколко седмици" отсрочка, за да изпълни изискванията на международните кредитори за отпускане на договорените заеми за страната. Това каза австрийският финансов министър Мария Фектер в интервю за Der Standard.

Според нея Испания ще се нуждае от доста по-малко пари за рекапитализиране на финансовата си система, отколкото са договорени сега - 100 млрд. евро.

"Идеята да се дадат една или две години повече на Гърция, за пълно изпълнение на условията по отпуснатите заеми, е напълно изключена", каза Фектер. "Именно това накара гръцкото правителство да ускори въвеждането на фискалните реформи", добавя тя.

Министърът отказа да даде повече детайли как точно Гърция ще успее да изпълни подготвените реформи, без да и бъде отпуснато финансиране.

Тя коментира ситуацията с рекапитализирането на банките в Испания и уточни, че точната стойност на сумата ще стане ясна едва след като се извършат стрес тестовете. "Смятаме, че исканата сума ще е доста под 10 млрд. евро. Грубо казано около 60 млрд. евро", добавя Фектер.

Подкрепи Economic.bg