Ден на вредната храна в САЩ

Над 60% от американците страдат от наднормено тегло

7234 ~ 1 мин. четене

В САЩ днес отбелязват Деня на вредната храна (Junk Food Day).

Над 60% от американците страдат от наднормено тегло и ако затлъстяването на нацията продължи със сегашните темпове, към 2015 г. 75% от американските граждани ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени.

За някои всеки ден е ден на вредната храна. За останалите днешният ден е възможност без чувство за вина да си позволят продукти, от които обикновено се въздържат.

Привържениците на днешния „празник“ призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да пие кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.

Определението junk food (храна боклук) за първи път е въведено преди 40 г. От учения микробиолог Майкъл Джейкъбсън, който с този термин означава продуктите, съдържащи много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност – т.е. витамини и минерали.

През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния - Скрипс Ризърч Инститют, доказаха, че вредните продукти влияят на функционирането на мозъка също както наркотиците и създават хранителна зависимост.

Подкрепи Economic.bg