Депутатските заплати се замразяват за 7 месеца

Основното възнаграждение остава на ниво 2196 лв.

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Депутатите одобриха спирането на преизчисляването на заплатите им през следващите 7 месеца - от 1 юни до 31 декември 2013 г. От гласувалите 217 народни представили само един беше "против", останалите подкрепиха предложението, внесено от Михаил Миков.

Миков, който е и председател на парламента коментира от трибуната, че предложението за спиране на актуализацията на заплатите се отнася и за лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с основните заплати на депутатите, включително ръководствата на Народното събрание и постоянните комисии.

"Ефектът ще се разпростре и върху още 27 институции - президента, председателя на Министерски съвет, главния прокурор, председателите на висши и други съдилища", поясни Михаил Миков. Според него мярката е акт на солидарност. "Институциите проявяват разбиране за акта на солидарност към българските граждани, които в условията на криза, изпитват доста тежки последици и живеят тежък живот", добави Миков, цитиран от Фокус.

Основната заплата на депутатите в миналото 41-во Народно събрание беше 2196 лв. Тя беше замразена на това ниво през февруари 2013 г., когато действаше предишния парламент.

Подкрепи Economic.bg