Добрев: 1% икономически ръст е незадоволителен за нас

Според икономическия министър проблемът е рецесията в Еврозоната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Очакванията ни са за ръст на икономиката с около 1%, което е незадоволително за нас, но все пак е нещо. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му фактът, че еврозоната отново е в рецесия, оказва влияние върху икономиката на страната.

"Това трябва да ни говори, че ние трябва да положим усилия в разнообразяване на пазарите на българските продукти, защото 2009-2010-2011 година ние имахме ръст на износа, но тази година този ръст се забави заради това, че еврозоната е в рецесия, защото ние сме 72% зависими от еврозоната. 72% от българските стоки отиват в държави от Еврозоната и само 28% към трети страни", обясни икономическият министър.

Според него заради бавното възстановяване след кризата на еврозоната и традиционно ниският ръст на самия ЕС е хубаво ние да насочим повече усилие към третите пазари и към държавите към Азия. "Тези страни са много по-добър пазар за българските продукти. Китай е най-добрият търговски партньор на ЕС, а стокообменът между Китай ЕС е повече от 350 млрд. евро", подчерта още Делян Добрев.

Коментари: 0