Добрев: ЧЕЗ е допуснало сериозни нарушения

Според икономическия министър електроразпределителното дружество не е организирало обществени поръчки

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ е допуснало сериозни нарушения при обществените поръчки. Това съобщи министър Делян Добрев в Хасково, като се позовава на данните от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, предаде БНТ. По неговите думи чешката компания няма нито една проведена обществена поръчка за услуга или доставка през 2011 г.

"Има много тревожни констатации, при 83% от външните услуги и при 92% от доставките не са провеждани процедури по Закона за обществените поръчки", каза Добрев. Той обясни, че по закон трябва да се провежда обществена поръчка при разходи над 72 млн. лв., но те не са го правили.

Той допълни, че това е обезпокоително като се има предвид, че само за външни услуги до сега дружеството е платило над 65 млн. лв. По думите му по принцип ЧЕЗ не е нарушавало закона за обществените поръчки, но е намерило вратички, по които вероятно са изтекли доста средства.

Той заяви, че ще бъде внесено предложение за промяна, която да задължи контролните органи да проверяват всички енергийни дружества всяка година, а не само когато се появи проблем и хората са на улицата. "Всички те формират крайната цена за електроенергията и ние трябва да сме сигурни, че разходите, които те правят, са адекватни на пазарните цени", каза министърът.

Той е категоричен, че от списъка за ценообразуване на електроенергията трябва да бъдат извадени централите със скъп ток ТЕЦ Димитровград и Марица Изток.

Подкрепи Economic.bg