Добрев: Хората ще усетят намалените цени на тока

Министърът в оставка определи за скандален един от договорите на ЧЕЗ

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Намалението от средно 6-7% на цената на електроенергията никак не е малко, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ. По думите му със сигурност намалението ще бъде почувствано от хората.

Добрев поясни, че се очаква до обяд енергодружествата да внесат своите възражения, след което Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да гласува новите цените на тока. Тарифите ще влязат в сила от днес.  

"Нашето предложение беше намаление на цената с 8%, но все пак комисията е тази, която взема решението", заяви Добрев. По думите му правителството е предложило други варианти за падането на цените на електроенергия и затова първоначално е било обявено 8-процентното намаление. В крайна сметка, ДКЕВР реши да получи отстъпката по друг начин, намалявайки други разходи, стана ясно от думите на министъра.

"Така или иначе исканията на протестиращите са изпълнени почти на 100%. Без национализация на ЕРП-та, за която дори е вредно да се говори в България", посочи Добрев.

Истинският ефект върху сумите, които българите плащат за ток,  ще дойде само чрез енергийната ефективност. Колкото и това да звучи като клише, това ще окаже истинският ефект, другото ще са намаления с проценти, заяви Добрев.

Запитан защ едва сега цените се намаляват, министърът в оставка заяви, че регулаторът, който е независим орган, не е изпълнявал съвсем коректно контрола на дружествата и постоянния мониторинг по отношение на възможностите за намаление на цените.

Делян Добрев отново заяви, че някои енергодружествата ще трябва да дадат обяснение за част от договорите, които са сключвали. "Какъв е този консултантски договор за над 30 млн. лева, подписан с тяхна свързана компания", заяви Добрев, визиращ ЧЕЗ и определи сумата за скандална.

Подкрепи Economic.bg