Доларът и еврото отстъпват спрямо йената

Златото се отърси от загубите, след като китайските данни потопиха акциите

108 ~ 3 мин. четене

Доларът беше на път да постигне най- големия си дневен спад за последните пет седмици спрямо йената в четвъртък, след като острото падане на японските акции и данни за слаба производствена дейност в Китай принудиха инвеститорите да потърсят сигурното убежище на японската валута.

Йената също така се покачи спрямо еврото и останалите основни валути, подпомогната допълнително от скока във възвръщаемостта на десетгодишните японски правителствени облигации с 1%, което е и най- голямото им повишение за годината.

Проучване показа, че китайската производствена активност се е свила за пръв път от седем месеца през май, задълбочавайки страховете, че възстановяването на китайската икономика е в застой и нуждата от финансови инжекции може да се окаже неизбежно.

Анализатори споделиха, че може да се очаква доларът да падне още повече спрямо йената, в случай, че акциите продължат да се сриват. Но те очакват трендът на силен долар и слаба йена да се запази, имайки предвид агресивната политика за стимулиране на Япония и възможността да се стигне до по- строга политика от страна на САЩ.

Йената удари двуседмичен връх на 100.82 спрямо долара, обръщайки по този начин падането си до четири и половина годишното дъно на 103.73 в сряда, след като Бернанке съобщи на конгреса, че ФЕД би могъл в рамките на следващите няколко заседания да предприеме "стъпка надолу" в политиката си за изкупуване на облигации.

Доларът последно се търгуваше за 101.50 йени, което е спад в стойността му от 1.3% за деня, най- лошото му интрадневно представяне от средата на април досега. Около 7 млрд. долара, деноминирани в йени, смениха собствениците си в четвъртък, регистрирайки най- големия дневен обем от миналия септември досега.В пика на сесията йената поскъпна с повече от 2% спрямо еврото и долара.

Еврото падна до двуседмично дъно на 129.94 йени, след като преди това докосна три и половина годишен връх на 133.77 в сряда. Последно то се разменяше за 131.73 йени, загубвайки 0.7% от стойността си през сесията.Единната европейска валута обаче поскъпна спрямо долара с 0.6% до 1.2938. Еврото получи скромна поддръжка от данни, сочещи че спадът в бизнеса леко се е облекчил този месец.

Анализаторите очакват еврото да остане слабо, имайки предвид притесненията, че ФЕД може да намали количествата по програмата си за изкупуване на облигации, докато ЕЦБ от друга страна би могла да облекчи допълнително монетарната си политика.

Швейцарският франк, друго сигурно убежище, което напоследък се разпродаваше стабилно, регистрира поскъпване вчера. Той увеличи стойността си спрямо долара с 1%, разменяйки 0.9682 франка за долар, докато еврото загуби 0.4%, купувайки 1.2528 франка.

Някои търговци смятат, че реакцията на пазара към речта на Бернанке може да се окаже краткотрайна. Те се фокусираха върху възраженията на председателя, че ФЕД ще има нужда да види още подобрения в икономиката, преди да редуцира стимулите.

Златото се отърси от загубите, след като китайските данни потопиха акциите

Златото се измъкна от дъното за сесията в четвъртък, след като слаби данни за производствената активност в Китай раздрусаха капиталовите пазари в Азия и по този начин изпратиха инвеститорите обратно при ценния метал, въпреки възможността ФЕД да намали монетарните си стимули.

Никкей загуби 7.3% от стойността си, записвайки най- големия еднодневен процентен спад за последните две години, след като предварително проучване показа свиване в производствената активност на Китай, увеличавайки притесненията, че възстановяването може да се забави.

Спот цената на златото се повиши  до 1396.16 долара за тройунция, като по- рано през сесията достигна дъно на 1356.24, което е недалеч от двугодишното дъно на 1321.35, достигната през април.

Но златото може да бъде поставено под нов натиск, тъй като Бернанке обяви, че в рамките на следващите няколко заседания може да се стигне до решение да се коригира програмата за изкупуване на облигации, в случай че са налице признаци, че икономиката запазва ускорението си.

Ценният метал загуби почти една пета от стойността си през годината, след като инвеститорите се ориентираха към по- доходоносни активи като акциите.

Най- големият купувач на ценния метал- Индия, която отчете увеличение на вноса на злато от 138% през април, сега е изправена пред забавяне, тъй като пика на сватбения сезон наближава края си и централната банка започна въвеждането на нови правила, с цел намаляване на дефицита.

Американският суров петрол приключи сесията почти без промяна, загубвайки едва три цента за барел до 94.25 долара, след като по- рано в рамките на дневната търговия той беше поевтинял с почти два долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg