Доларът на 8.5-месечно дъно заради притеснения за икономиката на САЩ

Златото се повиши с над 3% за седмицата, записвайки най-голямата си седмична печалба за последните 2 месеца

144 ~ 4 мин. четене

Доларът се срина до 8.5-месечно дъно спрямо еврото и кошница от валути в петък поради очакванията, че Фед ще забави намаляването на паричните стимули поради тазмесечните битки около бюджета на САЩ.

Обемите бяха ниски, тъй като инвеститорите се готвеха за потопа от данни за американската икономика, който ще се излее тази седмица, след като правителството поднови работа, след прекъсване от две седмици. Във вторник ще излезе и докладът за заетостта извън селското стопанство през септември.

Анализатори споделиха, че опасенията за негативното влияние на прекъсването на работата върху американската икономика и възможността Фед да остави непокътната програмата си за изкупуване на облигации до следващата година са натежали върху долара. Това би трябвало да даде на еврото потенциала да нарасне до 1.40 долара.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от валути, спадна до 79.478, което е най-ниската у стойност от февруари до сега. Последно се търгуваше без особена промяна за деня на 79.627.

Индексът бе на загуба от около 1% за седмицата и на път да запише най-големия си седмичен спад от 20 септември насам, който дойде след изненадващото решение на Фед.

Еврото се изкачи до 1.3703 долара, достигайки най- високата си стойност от февруари насам, когато записа и най- високата си стойност за годината на 1.3711 долара. Последно то се разменяше на печалба от около 1% за 1.3673 долара.

Преди малко повече от месец анализаторите бяха убедени, че от Фед са готови да направят първите стъпки за прекратяването на 5-годишната политика на евтини пари за най-голямата икономика в света. Но от централната банка неочаквано решиха да оставят непроменена политиката през септември. Това бе последвано от частично 16-дневно спиране на разходите на американското правителство през октомври, след което бе сключена сделка за тавана на дълга, която оставя вратата отворена за по- нататъшни спорове за бюджета в началото на следващата година.

Анализатори заявиха, че еврото може да достигне до 1.40 долара в близкото бъдеще поради очакваното забавяне в намаляването на програмата за стимулиране на Фед. Те очакват еврото да бъде купувано "като сигурно убежище и резервен заместител на долара". Сделката, постигната в сряда, финансира правителството на САЩ само до 15 януари и увеличава кредитния лимит до 7 февруари.

Първата вълна от данни за САЩ, публикувана в четвъртък, след като правителството поднови работа, бе доста оптимистична.

Доларът изпита затруднения и спрямо йената, след като спад във възвръщаемостите на правителствените облигации подкопа привлекателността на американската валута. Той бе малко по-ниско на 97.96, под 3-седмичния връх на 99, достигнат в четвъртък. За седмицата, доларът изгуби 0,8% от стойността си спрямо йената, записвайки най-слабата си седмица от 27 септември до сега.

Австралийският долар се изкачи до 4-месечен връх, подпомогнат от данни, показващи, че китайският годишен икономически растеж се е ускорил до 7,8% през третото тримесечие. Последно той се разменяше на печалба от 0,4% за 0.9658 американски цента.

Златото стабилно след най-големия си седмичен ръст за последните два месеца

Златото леко поевтиня в петък, тъй като инвеститорите прибраха печалбите си след възхода на ценният метал, през предишната сесия, породен от очакванията, че частичното прекъсване на работата на правителството на САЩ ще накара Фед да отложи намаляването на програмата си за изкупуване на облигации.

Благородният метал се повиши с над 3% за седмицата, записвайки най-голямата си седмична печалба за последните 2 месеца. Силно покриване на къси позиции повиши цените, след като Конгресът постигна споразумение в 11-ия час миналата седмица и извади най- голямата икономика в света от опасността да изпадне в несъстоятелност.

Въпреки това възходящото ускорение на долара избледня в петък, от части след като данни показаха, че притежанията на най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, SPDR Gold Trust, са спаднали.Притежанията на базираните на злато фондове често биват възприемани като измерител на инвеститорския интерес.

Спот цените спаднаха в петък с 0,4% до 1318.17 долара за тройунция. Днес ценният метал се търгува на нивата около 1320 долара за тройунция.

Металът скочи с 3% в четвъртък, след като сделката за подновяване работата на правителството и понижаването на суверенния рейтинг на страната от китайска агенция за кредитни рейтинги събориха долара, предизвиквайки надпревара за покриването на задържаните твърде дълго къси позиции.

Въпреки това в дългосрочен план златото вероятно отново ще бъде разпродадено веднага щом се подновят разговорите за намаляването на стимулите на Фед.

Спадът от 20% на благородният метал за годината се дължеше най-вече на сигналите на председателя на Фед Бен Бернарке, че предстои намаляване на програмата за месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара, която помагаше на златото да поскъпва като ограничаваше ръста на лихвените проценти и подклаждаше страховете от инфлация.

Инвестиционният интерес към златото остава съмнителен, тъй като от SPDR Gold Trust докладваха нов спад от 3.3 тона в четвъртък.Фондът записа четвърта поредна седмица на изходящи потоци, Неговите притежания спаднаха с над 35% от постигнатия връх през декември 2012 и са се понижили с почти 3% за този месец.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg