Доларът се възстанови спрямо еврото и йената

Златото удари едномесечно дъно и записа най- дълга губеща серия от 2009 насам

92 ~ 3 мин. четене

Американският долар се възстанови и дори се търгуваше по- високо спрямо йената и еврото през късния следобед в четвъртък, по време на една доста волатилна сесия.Движението нагоре дойде, след като Джон Уилиамс, управителят на Федералния Резерв в Сан Франциско, обяви, че ФЕД може да започне да отпуска педала на газта на паричните облекчения това лято и дори да прекрати покупките на облигации в края на годината.

Забележките му компенсираха негативните настроения, които се зародиха по рано през деня поради потока от данни за САЩ, които извади на преден план някои слаби моменти у най- голямата икономика в света и обузда очакванията ФЕД да намали параметрите на програмата си за парични стимули в близкото бъдеще.

Еврото падна с 0.1% до 1.2876, но се задържа над шестседмичното дъно на 1.2842, достигнато в сряда, когато данните показаха, че икономиката на еврозоната се е свила за шесто последователно тримесечие.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената до 102.31. В сряда той докосна връх на 102.76, неговото най- добро постижение от 2008г. насам.

"Ще са необходими още печалби за да се убедя, че е налице 'значително подобрение' и са изпълнени всички условия, за да прекратим програмата", заяви Джон Уилиамс.Но ако приемем, че пазара на труда, който Уилиамс нарече "значително" подобрен, продължи да укрепва, той добави, че: "Бихме могли да намалим донякъде темповете, с които изкупуваме ценните книжа, може би дори още това лято. След това, ако всичко върви по план, бихме могли да прекратим програмата за изкупуване на облигации някъде в края на годината."

По- рано доларът беше ранен от данни, показващи, че броя на американците, попълнили нови молби за помощи за безработни се е покачил през изминалата седмица до най- бързото си темпо за последните шест месеца, предизвиквайки опасения относно правителствените мерки за икономии.ФЕД даде да се разбере, че монетарната политика ще остане гъвкава, докато не видят широк и устойчив ръст на работните места, но доларът се възстанови спрямо йената и върна загубите си спрямо еврото.

Други данни показаха, че остър спад в разходите за бензин е довел американските потребителски цени до драстично намаление през април, най- голямото за последните четири години. Междувременно започнато строителство  в САЩ, спадна с повече от очакваното за април от почти петгодишния връх.Загубите на долара се ускориха по време на севрноамериканската търговия, след като проучване показа, че фабричната активност за средноатлантическия регион в САЩ се е свила през май, а новите поръчки са паднали до най- ниското си ново в рамките на почти година.Управителят на Федералния Резерв в Далас - Ричард Фишър, заяви, че забавянето в американската инфлация е доброкачествено и би могло да "отприщи" потребителското харчене, като добави, че не е притеснен от възможността за дефлационен риск.

В същото време падащите цени във Франция и Германия подчертаха риска от дефлация в Еврозоната, която изпадна в най- дългата по рода си рецесия в началото на тази година, увеличавайки риска от допълнителни понижения в лихвените проценти на ЕЦБ.

Златото удари едномесечно дъно и записа най- дълга губеща серия от 2009 насам

Златото достигна до най- ниското си ниво за период от почти цял месец в четвъртък, ранено от по- стабилният долар и от това, че запасите на публичните фондове спаднаха до най- ниските си нива за последните четири години, като по този начин  удължиха губещата серия на кюлчетата на шест поредни дни.

Ако златото приключи по- ниско през деня, това ще бъде най- дългата му губеща серия от март 2009 насам.  Спадовете вече помогнаха да се разпали ново засилено търсене за кюлчета на физическия пазар, което избута азиатските премии за физическо злато до рекордни височини.

Спот златото падна до 1374.99 долара за тройунция, най- ниската му цена от 18 април досега. То е с по- малко от 60 долара над достигнатите през средата на април двугодишни дъна. Цените паднаха почти с 18% тази година и са доста под рекордния връх на 1920, достигнат през септември 2011г.

Финансовите пазари също правеха догадки, че ФЕД може би ще започне да прекратява агресивните икономически стимули, което подкопа нуждата да се държи злато за евентуален хедж срещу потенциалната инфлация.

Търсенето в Китай, световният номер две консуматор след Индия, помогнаха да се ограничат загубите на ценния метал.Китай закупи голямо количество злато в четвъртък сутринта, след като цените паднаха с повече от 20 долара за една нощ.

Американският суров петрол се установи с 1.07 долара по- нагоре на  95.37 долара за барел, след като се отблъсна от 200- дневната пълзяща средна в сряда. Той трябва да прескочи нивото от 96.65, за да може да се захване бичият моментум.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg