Донецк иска присъединяване към Русия

Областта е изготвила официален проект на искане до външното министерство в Москва за присъединяването си страната

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) е изготвила официален проект на искане до външното министерство в Москва за присъединяването си към Руската федерация. Той ще бъде изпратен до руското външнополитическо ведомство след формирането на правителството на ДНР, съобщават световните медии.

На пресконференция в Донецк премиерът на ДНР Александър Бородай обяви, че "никакви президентски избори няма да има в републиката". Той бе категоричен, че самопровъзгласилата се републиката не възнамерява да води преговори с властите в Киев, докато в ДНР се намират части на украинската армия.

"Преговорите с Киев ще започнат само когато и последният украински войник напусне нашата земя. Агресори на територията на ДНР са не само армията, но и наемници от частни компании на олигарси" посочи Бородай.

Междувременно лидерът на ултра националистическото движение „Десен сектор” и кандидат за президент на Украйна Дмитрий Ярош заяви по националната украинска телевизия, че Крим е бил и ще остане украински.

Ярош е казал още, че за да бъде полуостровът върнат, трябва да се „разпали гражданска война и да се използва кримотатарския фактор”. Ярош е добавил, че конфликтът в източната част на страната може да бъде разрешен, ако лидерите на терористите бъдат ликвидирани.

Коментари: 0