Драгомир Стойнев с обвинения към служебното правителство

Според икономическия министър моделът на Асен Василев е щял да фалира всички заводски централи

Снимка: БГНЕС

260 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Моделът на служебния икономически министър Асен Василев за справяне с проблемите в енергетиката е щял да закрие всички заводски централи и дружества на 1 юли. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция по въпроси, свързани със сектор енергетика. Според него това е предотвратено благодарение на приетите тази седмица промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници.

Според Стойнев това е щяло да доведе до загуба на работни места. "1.9 млрд. лв. са задълженията на НЕК", каза Стойнев. Той изтъкна, че Асен Василев е сред активните протестиращи срещу кабинета "Орешарски".

Драгомир Стойнев обвини служебния кабинет "Райков" и икономическия министър в него, че са създали "изключително странен казус" с подписан договор за 2 млн. евро за надзор на строителство на АЕЦ "Белене". "И това е направено при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" е замразено", каза Стойнев. Той помоли ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил Трайчо Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. "Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил", каза Стойнев. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред", каза още министърът.

По думите му служебното правителство не е правило нищп за решаването на проблемите в енергетиката и това ги прави съучастници в проблемите. "Защо именно те не са предприели действия и мерки относно отделянето на ЕСО и НЕК? Те де факто са взривили процеса и е невъзможно това да се случи. Благодарение на служебния кабинет, сега ние ще трябва да плащаме конкретни глоби. Това, че ги виждаме по протестите, и че тези хора, които в момента вече няма да могат да печелят на гърба на българските граждани, защото търговете – абсолютно всички, ще бъдат прозрачни, че няма да има далавери в сферата на енергетиката, е нормално тези хора да бъдат притеснени”, заяви Стойнев.


"Днес се навършва точно месец от встъпването ми в длъжност като министър на икономиката и енергетиката. Усилията ми бяха насочени към енергетиката за стабилизиране на енергетиката, подготовка за изготвяне на пакет от мерки за бизнеса", каза той. "В диалог с бизнеса беше променена концепцията на новата оперативна програма за 2014-2020 г.", допълни министърът.

Подкрепи Economic.bg