Дрегер към смартфона насърчава отговорното пиене

В сайта на дрегера графики установяват къде в момента е най-голямата консумация на алкохол в света

3701 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американска компания BACtrack изобрети дрегер с безжична връзка към смартфон, който информира притежателя му колко спиртни напитки е изпил над допустимите норми, съобщава Daily mail.

Цената на дрегера, създаден с цел насърчаване по-отговорна употреба на алкохол, е 150 долара. Създателите на устройството смятат, че дрегера може да разубеди притежателя си да сяда зад волана след употреба на алкохолни напитки над допустимото.

Дрегерът дава информация на собственика си колко бързо е започнал да пие и дали може да шофира в това състояние. Притежателят на устройството може да получи данни на следващия ден къде и с какво се е напил в случай, че не си спомня.

Устройството позволява и споделяне на употребата на спиртни напитки в социалните мрежи Facebook и Twitter, като може да работи в три режима на "публичност" – кодиран, личен и напълно открит.

В сайта на дрегера графики установяват къде в момента е най-голямата консумация на алкохол. Може да бъде видяна и световната карта на анонимните потребители на алкохол.

Компанията BACtrack е пуснала за момента само версия на устройството, съвместима с iPhone и iPad. В скоро време се очаква да излезе и апликация за мобилни устройства, работещи с операционна система Android.

Подкрепи Economic.bg