Дъжд от падащи звезди

Ефектното небесно шоу е в неделя срещу понеделник

4091 ~ 1 мин. четене

Ефектно нощно шоу с падащи звезди ни очаква от 24 часа в неделя до призори в понеделник. Тогава е пикът на метеорити Ориониди–частици от опашката на Хелеевата комета, съобщиха от Народната обсерватория „Николай Коперник" във Варна, предаде kmeta.bg.  Ще се виждат по около 20 звезди на час, които са бързи, бели, светещи и много красиви. Те падат като стрели и оставят тлеещи следи.

Метеорният дъжд е започнал на 4 октомври и ще продължи до 7 ноември, но на 21 октомври е неговата кулминация. Потокът в тази нощ ще се вижда като проблясващи точки, след които тлее следа. Метеорите ще навлизат с голяма скорост в атмосферата на Земята и следователно ще се нагряват повече, затова ще са по-ярки и по-светли, буквално бели, обясняват астрономите от варненската обсерватория. Те припомнят, че миналата година красивото явление не е могло да бъде наблюдавано, защото Луната е била в такава фаза, която не е позволявала.

Повече метеори ще се виждат във втората половина на нощта. По-качествено ще се открояват метеорите в небето извън населените места, където т.нар. светлинно замърсяване няма да разваля фона за астрономическата атракция. Частиците носят името на съзвездието Орион, наричано от народа у нас Рало или Ралица. Орионидите са сред петте най-мощни метеорни потока.

Халеевата комета дава два метеорни потока годишно. Другият поток се нарича Аквариди и е активен през май. Според народните поверия падащата звезда носи късмет.Който я види и си пожелае нещо, то ще се сбъдне. Видят ли двама души падаща звезда, те ще са свързани завинаги.

Подкрепи Economic.bg