Дунав мост 2 става реалност до часове

На церемонията ще присъства политическият елит на България и Румъния

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вторият мост над българската част от река Дунав ще е реалност след часове. Съоръжението, което ще свързва Видин с румънския град Калафат ще бъде открито днес, 14 юни в 16:00 ч.

На церемонията се очаква полиическият елит на България и Румъния, както и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан. Сред гостите ще са президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министър-председателят на Румъния Виктор Понта, членове на правителствата на двете страни, народни представители, както и участници в реализацията на проекта през годините.

Вчера стана ясно, че Дунав мост има и подписан акт 16, който дава възможност за експлоатация на съоръжението. След като първоначално кметът на Видин Герго Гергов отказваше да подпише Акт 16 на Дунав мост 2 заради проблеми с инфраструктурата, отвеждаща до моста, късно вечерта на 12 юни той склони и подписа документа с "особено мнение".

В интервю за Economic.bg от фирмата-строител на обекта обещаха Дунав мост 2 да издържи 120 години.

Подкрепи Economic.bg