Два нови международни влака тръгват днес

Всеки ден ще се движат композициите по линиите София-Солун и Видин-Голенци

Два нови международни влака тръгват от днес, съобщават от БДЖ.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев ще открие железопътния трафик през моста „Нова Европа", известен и като "Дунав мост 2". Първият пътнически влак, който ще свърже Видин с румънския град Калафат, ще премине днес.

Заместник-министър Гинев ще посрещне румънската делегация, ръководена от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке на жп гара Видин (пътническа) в 12.00 ч. След кратка среща между двете делегации, официалните лица и журналистите ще имат възможността да пътуват с първия пътнически влак до Калафат.

Между Видин и Голенци в Румъния ще се стига за 20 минути, а мотрисата ще продължи за Крайова, където ще пристига след още около 2 часа и 40 минути. Вероятно влаковете ще заминават от Видин към Голенци в 12:10 ч. и 17:30 ч., а в обратната посока в 10:55 ч. и 16:25 ч. Така изготвеното разписание ще дава възможност за удобна връзка със София, посредством други два чифта бързи влакове.

Маршрутът ще се обслужва от дизелови мотриси Сименс Дезиро.

По-късно следобед тръгва и възстановената линия София-Солун. Два влака ще пътуват всеки ден между българската столица и Солун, като композициите ще бъдат съставени от два второкласни вагона - един български и един гръцки вагон. От София влакът ще заминава в 15:30 ч. и ще пристига в Солун в 22:22 ч., а от Солун ще тръгва в 06:55 ч. и ще пристига в София в 13:45 ч. В Солун този влак ще има връзка за и от Атина, напомнят от БДЖ.

Резервацията на места ще бъде задължителна. Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 120. До 60 дни предварително ще може да се прави резервация за пътуване, като билета в едната посока е 34.86 лв. За двупосочен билет железниците предлагат специална оферта от 25 евро. Офертата е валидна само в случаите с фиксирани дати за отиване и връщане, а билетът трябва да е закупен 15 дни по-рано.

За пътниците, които желаят да ползват влака само на територията на България, са предоставени два вагона, които ще се движат по маршрут София - Кулата - София. Билети за пътуване на територията на нашата страна ще се издават по цени за бърз влак със задължителна резервация.

Коментари: 0