Двама министри задържани за пране на пари в Босна и Херцеговина

Шефовете на търговското и земеделското ведомства ощетили страната с "милиони босненски марки"

Двама министри задържани за пране на пари в Босна и Херцеговина
Автор: Николай Марченко

Двама действащи министри от федералното правителство са задържани при антикорупционна операция в Босна и Херцеговина, информират днес медиите в западнобалканската държава.

11 души бяха арестувани в полицейска акция „Месо” на Държавната агенция за разследване и защита (СИПА), пише онлайн изданието на босненския вестник Dnevni avaz.

Според изданието в операцията са арестувани министърът на търговията на Босна и Херцеговина Милорад Бахил, както и министърът на земеделието, водите и горите Йерко Иванкович Лиянович, както и неговият брат Младен Иванкович Лиянович.

Задържани са още петима членове на тяхното семейство. Първо е бил арестуван братът на министъра, след което журналистите на вестника са се обадили на самия Йерко Лиянович. Той е потвърдил информацията и съобщил, че в този момент арестуват и него.

Radio Sarajevo пък предаде, че братът на земеделския министъра – Младен Лиянович е бил пуснат от ареста, докато останалите остават. Вчера братята Лиянович са заявили, че „не се чувстват виновни по обвиненията“.

Задържаните се обвиняват в данъчни и митнически измами на стойност от няколко милиона босненски марки, и по конкретно в „организирана престъпност, укриване на данъци и пране на пари“.

В полицейската акция са участвали сто служители на СИПА. От прокуратурата са заявили, че това е „една от най-мащабните полицейски операции за организирана престъпност в Босна и Херцеговина след подписването на Дейтънското мирно споразумение“.

 

Коментари: 0