Дянков: ЕРП-тата да се проверяват всяка година

Идеите за национализация не ни представят добре в Европа, смята финансовият министър Симеон Дянков

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Никой отговорен политик, който и да е той, на каквато и малка партия да е председател, каквито и вътрешни проблеми да има в партията, не може да си позволява да говори за национализация на частни компании, защото това ни представя в много лоша светлина в Европа. Така финансовият министър Симеон Дянков коментира позицията на лидера на БСП Сергей Станишев, според който държавата трябва да си върне контрола над ЕРП-тата, както и върху енергийната система като цяло.

"Вече разпоредих инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да участват в проверката на ЕРП-тата. Нашата позиция е всяка година електроразпределителните дружества да се проверяват не само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но и от Сметната палата, особено що се отнася до инвестиционните разходи", поясни Дянков.

Вицепремиерът обясни, че до края на седмицата ще има първоначална информация каква част от електромерите, които се проверяват от Държавния институт по метрология, показват отклонения, и дали това е част от проблема, или не е истинският проблем.

Подкрепи Economic.bg