E.ON предупреди за спад в търсенето на енергия в Европа

Компанията оряза очакванията си за резултатите през 2013 г.

Най-голямата ютилити компания в Германия - E.ON предупреди, че търсенето на енергия в Европа намалява и даде знак, че може да се наложи затварянето на електроцентрали. Компанията оряза и очакванията си за резултатите през следващата година, съобщи Reuters

"На повечето европейски пазари брутният марж от газовите централи клони към нула или вече е отрицателен. Един от факторите е, че търсенето на електроенергия остава много ниско", каза главният изпълнителен директор на компанията Йоханес Тайсен.

Изказването му доведе до силен срив на акциите на компанията, които в ранната търговия във Франкфурт се сринаха с 8.1%. E.ON повлече и главният си партньор - RWE, чиито книжа се понижиха с 4.1%.

Слабото търсенето на електроенергия заради икономическата криза в Европа доведе до спад на приходите и използване на мощностите в ТЕЦ-овете на германските енергийни компании, отбелязва Reuters. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), общото потребление на енергия в ЕС се очаква да намалее с 2% в периода 2010-2015 г., спрямо 10% ръст в световен мащаб за същия период.

E.ON отчете 8.8 млрд. евро деветмесечна печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). Средната прогноза на анализаторите беше 8.47 млрд. евро.

Коментари: 0