ЕК пуска официално доклада за България

Ще настояваме всички страни-членки да бъдат подложени на мониторинг, опонира Кристиан Вигенин

100 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) тази сутрин ще публикува официално своя доклад за напредъка на България в областта на праводъдието и вътрешен ред.

Според информация на телевизия Bulgaria on Air ЕК е отпечатала оригинала на доклада на специална хартия, която не може да бъде копирана.

Вчера вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, заемала доскоро поста представител на ЕК в София, отказа всякакъв коментар относно изтеклата информация от поредния критичен доклад.

За сметка на това министърът на външните работи Кристиан Вигенин не спести острите думи за документа на ЕК.

"Ние ще настояваме всички страни-членки да бъдат подложени на същия мониторинг, на какъвто от години се подлагат България и Румъния", опонира дипломат No1.

Агенция Икономика припомня, че докладът е поредният, в който се говори за "ограничен" напредък на страната ни в съдебните реформи, както и за зависимостта от властта на Висшия съдебен съвет (ВСС), споменава се и назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което породи протести в страната. Това според водещи експери и дипломати у нас може да се тълкува, че България отново ще бъде забавена за присъединяването към Шенген.

Коментари: 0