ЕК успокои Найденов за санкцията за заменките на гори

Разследването още тече, рано е да се говори за глоби, заявиха от ЕК

Европейската комисия определи като неоснователни притесненията, че ще наложи на България огромни финансови санкции заради заменките на гори по време на тройната коалиция.

Подобни опасения изрази вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Земеделският министър посочи, че "ЕК е на финала на разследването си и до края на годината ще стане ясно дали ще заведе дело срещу нас".  Той допусна, че глобата може да бъде в милиарди, удържани от еврофондовете за България.  В изказването си Найденов подчерта, че отговорността за това носят тройната коалиция.

Започналото през 2010-а година от Еврокомисията разследване на горските заменки все още продължава и тя не е взела никакво решение дали те представляват държавна помощ, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани, цитиран от БНР.

Това, което предвиждат правилата на Европейския съюз, е, че ако е имало неправомерна държавна помощ, Комисията може да поиска от съответната страна-членка да си възстанови обратно парите от компаниите, които са ги получили. Ние обаче въобще не сме стигнали до този етап, защото още разследваме, посочи той. На този етап е преждевременно и спекулативно да говорим за санкции, изтъкна Коломбани.

Ако Европейската комисия все пак се произнесе за нерегламентирана държавна помощ, България е длъжна веднага да си изиска обратно парите от фирмите - в противен случай ще бъде сезиран Европейският съд, стана ясно от думите на говорителя на ЕК.

Едва след двустепенна процедура, която обикновено е и доста продължителна, може да наложи глоба. Нейният размер се определя от конкретните обстоятелства, тежестта на нарушението и възможностите на съответната страна да я плати, уточняват от Еврокомисията.

Коментари: 0