ЕЛАРГ обвини ПФБК в пазарна манипулация

Акционерите в компанията одобриха продажбата на близо 180 хил. декара земя за 90 млн. лв. на никому неизвестната компания „Ромфар мкомпани”

168 ~ 2 мин. четене

Има сериозни съмнения, че търговията с акции на „ЕЛАРГ фонд за земеделска земя” е манипулирана. Това твърдят от Съвета на директорите на земеделския и фонд и обвиняват в тези опити Първа финансово-брокерска къща (ПФБК).

Според СД на ЕЛАРГ от брокерската компанията са изкупили 60% от изтъргуваните акции в периода 1-20 август, което е повишило цената им, впоследствие са оспорили законността на част от сделките, които АДСИЦ е сключил. В допълнение от ЕЛАРГ съобщават и, че по техни данни представители на ПФБК са се свързвали с други акционери, с които са искали да установят съвместни действия по оспорване в съда на част действията на мениджмънта на земеделския фонд. Заради тези действия от ЕЛАРГ се заканват да „проучат ситуацията” чрез правния си екип и да вземат насрещни действия.

Фондът за земеделска земя е в процес на ликвидация и в момента текат сделки по разпродажба на активите му. На провелото се на 3 септември извънредно общо събрание акционерите одобри продажбата на близо 180 хил. декара земя за 90 млн. лв. на никому неизвестната компания „Ромфар мкомпани”, която се занимава основно с търговия на лекарства.  Приключването на сделката автоматично превръща  "Ромфарм", която вече има инвестиции в земеделска земя през други дружества, в един от най-едрите собственици на обработваеми площи в страната.

Макар и неизвестна компания "Ромфарм компани" има изключителни финансови резултати. Справка в Търговския регистър показва, че за миналата година дружеството има приходи от продажби за 175 млн. лв., от които реализира  печалба от 105 млн. лв. Постижение за марж на печалбата, което е мечта за голяма част от компании, в световен мащаб.

Подкрепи Economic.bg