ЕС няма да подновява оръжейното ембарго над Сирия

Веднага след като приключи неговото действие, всяка от 27-те страни-членки ще може да взима решение за доставката на оръжия въз основа на своите собствени интереси

84 ~ 1 мин. четене

Министрите на външните работи на ЕС се отказаха да удължат оръжейното ембарго срещу Сирия, чието действие изтича на 1 юни, съобщава Reuters. Веднага след като приключи неговото действие, всяка от 27-те страни-членки ще може да взима решение за доставката на оръжия въз основа на своите собствени интереси.

Исканията за подновяване на ембаргото бяха на Лондон и Париж, които заплашиха да гласуват против всички санкции срещу Сирия. Така, за да не се окаже, че президентът Башар Асад печели от това, дипломатите отстъпиха и одобриха удължаване на всички санкции с изключение на доставките на оръжие за опозицията.

В заключителното комюнике за срещата на външните министри се казва, че страните от ЕС са се договорили да предприемат мерки, които да гарантират, че оръжието, което може да бъде доставено в Сирия в бъдеще, ще служи само за защита на мирното население и няма да попадне в ръцете на радикални групировки.

Замразяването на активите и забраната за пътуване на Асад и високопоставени служители на режима му, както и за търговия, участие в инфраструктурни проекти и транспорта продължават още една година.

Заместник-вънпният министър на Русия Сергей Рябков, заяви, че е разочарован от решението на Европейския съюз да отмени ембаргото за доставка на оръжия за Сирия. "Това е директен удар по перспективата за свикване на международна конференция", каза той.

Подкрепи Economic.bg