ЕС отпуска 105 млн. лв. за безработните младежи у нас

Първите 8000 започват работа от октомври

ЕС отпуска 105 млн. лв. за безработните младежи у нас
Автор: Божидара Иванова

Европейският съюз (ЕС) отпуска 105 млн. лв. по проекта "Гаранция за младежта", който цели преодоляване на безработицата сред младите хора у нас. От октомври започват работа първите 8000 младежи. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в Пловдив.

Проектът е финансиран изцяло от Европейския съюз. По него могат да кандидатстват младежи до 29 годишна възраст. "Гаранция за младежта" включва два сегмента. Единият е за младежи с образование и професия, които ще бъдат на стаж, финансиран от тази програма. По думите на Христосков се предвижда и покриване на социалните осигуровки на работещите младежи.

В случай, че те се задържат на работа след първата година, работодателите ще получават субсидия за осигуровките на младежите. Вицепремиерът подчерта, че целта е да се премине от стажуване към постоянна заетост, предаде "Дарик".

Програмата предвижда и обучение за младежите без образование. Те ще чиракуват и в процеса на работа ще се специализират в дадена сфера.

За да стартира програмата, държавата ще трябва да отпусне 5 млн. лв. от актуализацията на бюджета, които след това ще бъдат реимбурсирани от ЕС.

Коментари: 0