Едва 8% от българските облекла се продават у нас

Секторът работи основно за износ

Автор: Божидара Иванова

Едва 8% от облеклата, произведени от български фирми, се продават у нас. Това съобщи председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на текстил и облекло Радина Банкова, цитирана от "Дарик". По думите й секторът основно работи за износ. За последната година има ръст от 7%.

"Само около 8% от производството остава да се реализира в България, състоянието на потреблението е добре известно и тук не очакваме да има някакво съществено повишение. По - скоро нещата отиват към намаление, когато става въпрос за това какво от българското производство остава тук като продажби", уточни тя.

Радина Банкова обясни, че българите купуват най-вече стоки от големите вериги за конфекция, но и там не могат да намерят от качествените облекла от високия ценови клас, тъй като маркетинговите отдели на тези вериги ни определят като пазар със свито потребление и ниски покупателни способности. Тя подчерта, че магазините за дрехи втора употреба стават все по-популярни.

"Макар и повечето от нас да вярват, че българските дрехи са с високо качество, трудно биха могли да ги открият в търговската мрежа", категорична е Банкова.

Коментари: 0