Експерт: Не купувайте вино под 8 лв

Винопроизводителите ни могат да отговорят на световните тенденции в производството на вино, заяви виненият експерт Галина Нифору

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Вино под 8 лв не си заслужава да бъде купено от търговска верига, защото няма нужното качество. Това заяви виненият експерт Галина Нифору – организатор на двудневна конференция на балканските винопроизводители, предаде „Дарик“.

По думите ѝ, ако Балканите се обединят като регион, могат да станат петият в света износител на вино в света. „На Балканите има уникални сортове, а винопроизводителите могат да отговорят на световните тенденции в производството на вино. В света се очертава модата на белите вина и розетата, а при червените основно се търсят плодови. У нас обаче традиционното червено вино присъства най-често на трапезата“, отбеляза Нифору.

Тя обясни, че много малко производители могат да си позволят да продават вината си чрез търговските вериги, защото таксите са изключително високи, както и бюджет за маркетинг, който трябва задължително да се плаща. По думите ѝ, положението е много сложно и заяви, че трябва да има някаква промяна.

Нифору каза, че проблем са и надценките в ресторантите, които по думите й стигат до 200-300%.

Подкрепи Economic.bg