„Ел Би Булгарикум“ може да строи заводи за кисело мляко в Азия

Ще е много добре ако можем да продадем Българска фондова борса през следващата година, категорична е Даниела Бобева

724 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" ЕАД има право да разкрие няколко завода за производство на българско кисело мляко в Азия. Това коментира в ефира на "Дарик" вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. От думите й стана ясно, че управлението на държавните предприятия трябва да се промени и много ясно да се дефинират обществените им функции.

"Давам пример с "Ел Би Булгарикум". Във всеки супермаркет в Япония има кисело мляко, което е произведено от фирма, която е джойнт венчър между българското "Ел Би Булгарикум" и японска компания. Това предприятие има права да разкрие няколко завода за кисело мляко в Азия. Но обществената му роля не е ясно дефинирана. А тя е да изнася и произвежда в чужбина. Неговата цел е да печели, но и да популяризира България, което ще се отрази и на туризма. Това предприятие няма да се продава. Ще бъде развито, за да може в съдружие с фирми от чужбина да произвежда кисело мляко", поясни Даниела Бобева.

Тя коментира и приватизацията през 2014 г. "Ще е много добре ако можем да продадем Българска фондова борса (БФБ) през следващата година. Капиталовият ни пазар не се развива много добре, което е резултат и от кризата. Има много големи фирми, които се делистват от борсата. По света обаче има тенденция за насърчаване на небанковите канали за финансиране на бизнеса", разясни вицепремиерът.

По думите й ще се даде голям тласък за развитието на капиталовия пазар ако се намери стратегически инвеститор от Европа. "Гледам на приватизацията по-скоро като на средство за развитие на борсата и разширяване на източниците на небанково финансиране на българската икономика", добави Даниела Бобева.

Подкрепи Economic.bg