Ево Моралес нареди огън по самолети с дрога на борда

Боливия ще сваля самолетите на наркотрафикантите в своето въздушно пространство

Крути мерки

Автор: Николай Марченко

Закон, който позволява свалянето на самолети с наркотици на борда, подписа президентът на Боливия Ево Моралес, информира агенция ИТАР-ТАСС.

По този начин държавният глава иска да бори организираната престъпност, занимаваща се с трафика на дрога през страната. По думите на Моралес „до настоящия момент Боливия бе единствената страна в региона, в която нямаше закон, гарантиращ сигурността на въздушното пространство”.

Според боливийския президент, в някои части на страната наркотърговците безнаказано използват малки самолети за превоз на товари: „Сега, благодарение на този закон, ние ще разполагаме с инструмент, който ще позволи да се подобри борбата с незаконен оборот на дрога”.

Ево Моралес също така призна, че за контрол върху небето си Боливия има нужда от радари. „Ние водим преговори със страните, които могат да ни дадат тези технологии. Това е важно не само от гледната точка на борба с търговията на дрога, но и каквото касае опазването на суверинитета на националната територия”, казва той.

Досега боливийските военни само извършваха прехващане на самолетите за наркотрафик, но не ги атакуваха. Миналата седмица обаче министърът на отбраната Рубен Сааведра призна, че военновъздушните сили разполагат с машините "Пилатус ПС-7", "Марк Т-33" и "Каракорум К-8", които ще бъдат използвани в елимирането на въздухоплаватлни средства с незаконен товар на борда. 

Коментари: 0