Евродепутатът Ивайло Калфин с остра реакция срещу Дейвид Камерън

Намеренията на британското правителство работят в полза на онези, които искат да видят връщането на Европа към националните окопи, смята евродепутатът

156 ~ 2 мин. четене

Евродепутатът Ивайло Калфин е изпратил писмо до британския премиер Дейвид Камерън по повод обявените вчера планове на правителството му за въвеждане на ограничения срещу работниците от други европейски страни. Те бяха обосновани с падащите от 1 януари 2014 г. ограничения за работа на граждани от България и Румъния, които създавали заплаха за трудовия пазар в Обединеното Кралство.

"Като стипендиант на правителствената стипендия "Чивенинг" и като магистър и почетен доктор на "Университета в Лофбъро", имах привилегията да се запозная и да се възползвам от най-добрите постижения на Великобритания в образованието. С цялото ми уважение към Вашата страна, бих искал да Ви помоля да не следвате националистите, а да покажете лидерство каквото Великобритания и Европа заслужават. Аз съм абсолютно убеден, че когато вземате решения от името на Обединеното кралство, ще демонстрирате визията и политическата мощ, която гражданите очакват от вас", пише Калфин в писмото си.

В него той заявява, че основанията за предприеманите мерки се базират на неверни твърдения и че британската икономика винаги е печелила от емигрантите, които носят принадена стойност на бизнеса. Калфин се позовава на британски и европейски изследвания, според които българите са във Великобритания, за да учат и да работят, а следователно те допринасят за развитието на британската икономика, плащат си данъците там и социалните осигуровки.

Калфин настоява да бъдат огласени данните от тези проучвания, за да стане ясно, че броят на тези, които се възползват от британската социална система, без да допринасят към нея, е незначителен.

"Подсилването на спекулациите на националистите, че британският пазар на труда ще бъде застрашен след отпадането на ограниченията за българските граждани, стъпва на една глупост. Днес всички граждани на ЕС могат да пътуват и да пребивават на територията на Обединеното кралство. Премахването на ограниченията на пазара на труда е насочено към тези, които са готови да дойдат и да работят легално в Обединеното кралство. В какво тогава е заплахата?", пише Калфин.

Българският евродепутат споделя убеждението си, че намеренията на британското правителство работят в полза на онези, които „искат да видят връщането на Европа към националните окопи" и които отричат ползите и просперитета, които Европа донесе на гражданите си през последните 50 г.

Подкрепи Economic.bg