Европа отбелязва Деня на локомотивния машинист

В момента у нас работят 1700 локомотивни машиниста и помощник-машинисти

Европа отбелязва Деня на локомотивния машинист

Снимка: БГНЕС

На 20 септември се отбелязва професионалният празник на локомотивните машинисти. От 1992 г. в Европа те празнуват през третата събота на септември. В България локомотивният персонал чества този ден от 17 години.

В момента в България в двете дружества – БДЖ „Пътнически превози“ и БДЖ „Товарни превози“ работят 1700 локомотивни машиниста и помощник-машинисти. Периодично те участват в различни курсове, организирани от „Центъра за професионално обучение“, за да усъвършенстват своята професионална квалификация.

От началото на годината до момента 78 машинисти са наградени от ръководствата на двете дружества за проявен професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен животът на пътниците и целостта на превозните товари.

По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа, ръководството на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Коментари: 0