Европа трябва да преструктурира ипотечни инструменти за €584 млрд.

От началото на годината са продадени активи за €41 млрд., а интересът е висок, посочват от Cushman & Wakefield

Европа трябва да преструктурира ипотечни инструменти за €584 млрд.
212 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Европейските банки и фондовете, управляващи активи трябва да продадат или преструктурират ипотечни инструменти за 584 млрд. евро за да заздравят балансите си, посочват от Cushman & Wakefield, цитирани от Bloomberg.

В тази сума влизат различни активи, свързани за пазара на недвижимости - заеми, имоти придобити след необслужване на ипотеки, жилищни ипотеки и др. инструменти свързани с тях.

Кредитни институции, портфолио мениджъри и „лоши” банки вече са продали активи за близо 41 млрд. евро през първото полугодие. Сумата е над шест пъти по-голяма от тази за същия период на 2013 г. Прогнозата на компанията е, че до края на годината ще бъдат сключени сделки за още 20 млрд. евро.

Купувачи на ипотечните инструменти са предимно големи фондове, тъй като по-малките играчи не могат да си позволят предлаганите големи пакети. Сред тях са и американски компании като Lone Star Funds и Cerberus Capital Management.

“Американските инвеститори са набрали сериозно количество капитал в търсене на опортюнистични инвестиции, свързани с недвижими имоти. Големите сделки се оказват популярни за купувачите, защото предлагат възможност за придобиване на сериозни експозиции на ключови пазари, посредством една транзакция. Това им спестява, както разходи, така и време”, посочва Франк Никел, изпълнителен председател на финансовата група Cushman & Wakefield.

Средната стойност на прехвърлените пакети инструменти се е увеличила от 346 млн. евро за първите шест месеца на изминалата година до 621 млн. евро от началото на тази.Подкрепи Economic.bg