Еврото достигна 6-седмичен връх спрямо долара

Единната валута се отдръпна от високите нива спрямо японската йена

По време на сутрешната търговия в понеделник еврото поскъпна до шестседмичен връх спрямо долара, след като оптимистичните данни за китайското производство спомогнаха да се задействат стоп-ордери, които доведоха до покачването на общата европейска валута.

Еврото достигна цена от 1.3045 долара, опитвайки се да пробие ключовата съпротива в дългосрочната тренд линия, достигната от еврото през април и август 2011 година.

Единната валута стартира с леко понижение с цена от 1.2993 долара, след като в петък Moody's понижи рейтинга на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) на Aa1 от Ааа с негативна перспектива. Moody's, също така понижи временно рейтинга на Европейския инструмент за финансова стабилност на Aa1 от AAA, позовавайки се на скорошното понижение на кредитния рейтинг на Франция.

Спрямо йената, единната валута се отдръпна от почти 8-месечния връх от 107.68 йени, достигнат в петък, като по време на сутрешната търговия в понеделник се търгуваше на цена от около 107,50 йени. Еврото достигна и едномесечен връх от 1.2523 спрямо австралийският долар, след като в понеделник бяха изнесени по-лоши от очакванията данни за продажбите на дребно в Австралия. Австралийският долар достигна едноседмично дъно от 1.0392 спрямо щатският долар.

Като цяло настроенията на валутните пазари са повлияни от надеждите, че американските политици ще постигнат сделка в последната минута, за да се избегне  задаващата се "фискална пропаст", която автоматично ще задейства увеличаването на  данъците за повечето американци и дълбоки съкращения на разходите в началото на 2013 г.. Според някои анализатори, рисковете сделката да не се случи тази година се увеличават.

Според Саймън Хейс, анализатор в Barclays Capital сделката по "фискалната пропаст" на САЩ все още изглежда несигурна, и е все по-вероятно, че споразумението ще се забави до началото на новата година, което означава, че икономиката може да навлезе в "пропастта"  през януари и скоро след споразумението да се върне към сегашното си ниво.

Златото с покачване в началото на търговията в понеделник

След спада си в края на търговията в петък до 1708 долара за тройунция, цената на спот златото се покачи по време не сутрешната търговия в понеделник до 1720 долара за тройунция.

Въпреки че през изминалата седмица златото не можа да пробие съпротивата от 1750 долара за тройунция и дори достигна до цена от 1705.64 долара  за тройунция, бяха изнесени данни, че инвестициите в златни кюлчета от страна на инвеститорският фонд  SPDR Gold Trust, най-големият инвеститор в злато в света, са на рекордно високи нива и дългосрочните очаквания са за ръст на златото.

В подкрепа на ценния метал е и заплахата за икономиката на САЩ, породена от  "фискалната пропаст ", въпреки че щатският долар е предпочитано сигурно убежище от инвеститорите.

Цената на американския суров петрол се покачи в началото на търговията в понеделник до  89,67 долара за барел.  Правителствената армия на Йемен започна мащабно нападение в неделя над територии в които бунтовниците многократно взривяват основният канал за износ на петрол от Сирия. Очаква се нападението да улесни износа на петрол от Близкият изток.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0