Facebook наложи такста за общуване със знаменитости

Стъпката е част от експеримент, който обхваща вече 36 държави, включително Великобритания

176 ~ 1 мин. четене

Facebook наложи такса за разпращане на съобщения към популярни личности, които не са част от приятелите ви в социалната мрежа, съобщава The Guardian. Експериментът започна през декември миналата година в САЩ, но вече обхваща 36 държави, включително Великобритания.

Жителите на Острова ще заплащат до 11 паунда за изпращане на съобщения до знаменитости и други хора извън кръга си от приятели. Цените варират според знаменитостите.

Например, за олимпийския плувец Том Дейли социалната мрежа ще таксува 10,68 паунда, докато за по-малко известни фигури, като Робърт Пестън или приятелката на принц Хари - Кресида Бонас, които нямат официална армия от фенове или последователи, цената ще бъде 0,71 паунда.

От компанията потвърдиха провеждането на експеримента, но заявиха, че все още не са решили дали да го направят практика за цялата социална мрежа.

„Засега го тестваме върху малък процент от потребителите и не сме решили за какъв срок. Зависи от реакцията на хората - тя ще определи дали ще го приложим за цялата социална мрежа. Но дори да бъде въведено като масова практика, сегашните цени не са твърди и подлежат на промяна“, каза говорител на компанията.

Това е поредната стъпка на социалната мрежа за увеличаване на приходите. Наскоро компанията прогнозира приходи от мобилна реклама за тази година от близо 1 милиард долара. Според експертите точната сума ще бъде около 965 млн. долара, което е два и половина пъти повече в сравнение с 2012 г.

Подкрепи Economic.bg