Facebook ще похарчи милиарди за свободен интернет в цял свят

Компанията ще развива съвместна платформа за съобщения с WhatsApp

Facebook ще похарчи милиарди за свободен интернет в цял свят
Автор: Стилиян Гребеничарски

Социалната мрежа Facebook е готова да похарчи милиарди долари през следващите години, за да осигури свободен достъп до интернет по цял свят, пише The Economic Times.

„Това, което наистина ни вълнува е да свържем всички на планетата. Дори, ако това значи Facebook да похарчи милиарди през следващото десетилетие, то аз вярвам, че това ще е нещо добро в дългосрочен план, както за компанията, така и за света“, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Ангажиментът бе поет по време на форум в Мексико сити, организиран от милиардера Карлос Слим.

Според данните на Международния телекомуникационен съюз, до края на годината достъп до глобалната мрежа ще имат около 3 млрд. души. Близо половината – 1,3 млрд., използват и социалната мрежа, ръководена от Зукърбърг. Реалният старт на амбициозния проект Internet.org започна още през миналата година с преговори с комуникационни оператори в Азия и Африка.

„Убеден съм, че когато всички са онлайн, това ще окаже положително въздействие върху икономиката като цяло“, добави предприемачът. Той взема активно участие или сам организира редица благотворителни кампании, насочени към подобряване на образованието и достъпа до информационни технологии. Една от най-популярните му инициативи е за подпомагане на публични училища в САЩ в подобряване на материалната им база.

Зукърбърг даде заявка и за съвместно развитие на платформа за съобщения между WhatsApp и Facebook, но без да се стига до обединение на двете компании. По-рано през годината Facebook придоби WhatsApp за 19 млрд. долара в брой и акции.

Коментари: 0