Фандъкова разглежда Западната порта на Сердика

В момента разкопките се проучват от млади археолози от Италия

160 ~ 1 мин. четене

Археологическият обект Западната порта на Сердика ще бъде посетен от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й Тодор Чобанов. Западната порта на антична Сердика е разкрита по време на археологически разкопки през 1975 г. Тя е част от историко-археологически резерват Антична и Средновековна Сердика/Средец.

Проектът включва обработка на получените от разкопките данни и публикация на научните резултати, консервация на разкритите археологически структури и находки и включване на разкритите археологически структури в цялостния комплекс от археологически старини в центъра на София. Също така изграждане на маршрути за достъп на посетители с изработване на информационни табели, постери и други информационни материали.

В момента на обекта се правят проучвания с участието на млади археолози от Италия. Те са студенти от университета във Венеция и са у нас по покана на столичния кмет. Тяхната дейност бе договорена по време на среща, проведена това лято между кмета на София Фандъкова и кмета на Венеция Джорджо Орсони и са част от инициативите за развитие на туризма в града. 

Подкрепи Economic.bg