Форум за културния туризъм под Царевец

30 родни общини и десетки чужди гости ще си дадат среща във Велико Търново от 19 до 21 април

От 19 до 21 април 2012 г. Велико Търново ще е домакин на IХ-то Международно туристическо изложение “Културен туризъм”. Форумът се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново, съвместно с Асоциация на Българските туроператори и туристически агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и партньорството на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”.

Над 30 български общини ще се включат в IХ-то издание на международното туристическо изложение тази година. За първи път ще в борсата ще участва Националният военно-исторически музей и Националният исторически музей, който ще представи възможностите за подкрепата от бизнес на националното културно-историческо и природно богатство.

В изложението ще се включат посолствата на Полша, Аржентина, Индонезия, ЮАР, за първи път – Унгария и Армения и побратимените на Велико Търново градове Серес (Гърция), Байон (Франция), Сиан (Китай), Твер (Русия), Яш (Румъния), Таршин (Малта) и Ниш (Сърбия).

На кръгла маса на тема „Градът като сцена: добри музейни практики за представяне на културното наследство” и ще бъде представен френския опит на туристическите анимации в стария градски център.

Ще се дискутират теми свързани с конкурентоспособността и устойчивото развитие на българския туризъм, маркетинга и туристическото предлагане в интернет и ще бъдат представени нови дестинации за културен туризъм в страната.

В последния ден от изложението, 21 април 2012 година, ще се проведе и годишната среща на кметовете на общини от България по проблемите на туризма, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Част от форума е фестивалът за туристически филми „На източни бряг на Европа”. 23 продукции ще участват в осмото издание на фестивала, в който тази година ще има и два нови модула – за документални филми и пътеписи „Филмови пътеписи” и „Киното като обект на културен туризъм” за игрални филми, снимани във Велико Търново.

В дните на Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново ще бъде представена изложба от картини от златния фонд на Националната галерия „Майстори на българската живопис”, изложба живопис и батик, предоставена от посолството на Индонезия и др.

Официалното откриване на IХ-то Международно туристическо изложение “Културен туризъм” ще бъде в 11,00 часа на 19 април 2012 г. в градското пространство пред Изложбените зали на ул. „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Залите на изложението ще бъдат отворени за посетители от 9,00 до 19,00 часа в дните на форума.

 

Коментари: 0