Fujitsu обяви първия в света лаптоп, разпознаващ по вените на дланта

Технологията PalmSecure сканира схемата на вените на дланта и я сравнява с предварително записан модел

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Японският производител Fujitsu обяви първия в света лаптоп с технология за разпознаване по вените на дланта. Моделът Celsius H730 е с вградена технология PalmSecure, която сканира схемата на вените на дланта, уникална за всеки човек, и при разпознаване позволява достъп на потребителя до компютъра.

Сензорът за вените използва разпознаване на изображения и оптични технологии, за да сканира дланта, без потребителят да докосва лаптопа. За да получи достъп до Celsius H730, потребителят трябва да прокара ръка над компютъра, който сканира схемата на вените на дланта и я сравнява с предварително регистрирания модел. Компанията твърди, че грешките са сведени до 0.00008% и процесът на автентификация не може да бъде компрометиран, пише technews.

Моделът Celsius H730 е с 15-инчов екран и с процесор Haswell с тактова честота 3.8 GHz, допълнен с 32 GB памет. Лаптопът на Fujitsu разполага и с технология за предпазване от повреди. Сензорът ShockSensor защитава диска при внезапно падане на лаптопа. Клавиатурата пък е устойчива на течности. Celsius H730 има три порта USB 3.0 - WLAN, 3G/4G и Wi-Fi. Има възможност и за добавяне на втори диск или батерия.

Иновативната технология PalmSecure не е нова за японската компанията Fujitsu, тъй като тя вече е предлагала подобни решения на японски банки и правителствени организации, за които повишените стандарти за сигурност и защита на данни са от голямо значение.Подкрепи Economic.bg