Г-7 иска по-високи добиви на петрол

Високите цени на нефта застрашават растежа на световната икономика, се казва в изявление на групата на седемте най-индустриализирани държави

Автор: Атанас Христов

Финансовите министри на групата на седемте най-индустриализирани държави в света (Г-7) призоваха страните-производителки на петрол да увеличат производството на суров нефт, за да се гарантират доставките по света. В съобщение на организацията, цитирано от Ройтерс, се изразява готовност Западът да освободи стратегическите си петролни резерви, в опит да се противодейства на повишаващите цени, които застрашават растежа на световната икономика.

"Готови сме да призове Международната агенция по енергетика да предприеме подходящите действия, които да гарантират снабдяването със суровината. Сегашното повишение на цената отразява геополитическите опасения и прекъсването на доставките. Насърчаваме страните-производителки да увеличат добивите, за да отговорят на търсенето", се казва в официално изявление на финансовите министри на Г-7.

Цените на петрола се покачиха, след като санкциите на Западните страни срещу Иран доведоха до загуба на доставките на 1 млн. барела дневно. Това е количеството, което страната-членка на ОПЕК изнася. Във вторник фючърсите се повишиха още, тъй като ураганът "Айзък" приближи богатото на петрол крайбрежие на САЩ в Мексиканския залив.

Администрацията на американския президент Барак Обама също заяви, че има готовност да отвори стратегическите резерви.

Производството на петрол от Мексиканския залив е намаляло с над 90%, след като "Айзък" достигна Луизиана като буря от категория 1. Енергийни анализатори прогнозират големи щети върху инфраструктурата за добив на нефт и газ, ако бурята остане толкова силно, колкото са прогнозите.

"Оставаме бдителни за рисковете за световната икономика. Наблюдаваме отблизо петролните пазари заради съществените рискове, които произтичат от повишаващите се цени на петрола", се казва още в съобщението на Г-7.

Коментари: 0