Германците кътат 13 милиарда дойче марки

Дали от меланхолна вярност или просто поради забрава, питат се анализатори от Дойче Веле

3782 ~ 2 мин. четене

Според данни на Бундесбанк, цели 12 години след въвеждането на еврото германците държат пари в брой от старата германска валута - марката. В края на ноември в обръщение все още са били 170 милиона марки в банкноти и близо 24 милиарда марки в монети. Пресметнато в евро, това се равнява на 6,67 милиарда. Много хора просто са забравили да обменят марките си в евро. Това, а не колекционерска страст или вярност към старата валута, е и една от причините в германските домакинства все още да се намират стари банкноти и монети. Години наред германската марка е лежала някъде в дома и при следващото пренасяне изниква я в мазето, я в някой стар шкаф.

Бундесбанк предполага, че в чужбина има големи количества германски марки. "Германската марка беше използвана като втора валута в бивша Югославия и в други части на Източна Европа и беше използвана за трансакции", казва говорителят на Бундесбанк. Банката информира и за банкноти, открити след смъртта на баби и дядовци под старите тапети или в мазетата на наследен имот. Някои германци все още разменят германски марки, открити в някое скривалище на старата къща. В едно жилище хората открили марки при ремонта на банята. Банкнотите били скрити под ваната.

Бундесбанк все още обменя марки за евро

Германците не искат да се разделят преди всичко от старите си монети. През ноември 2013 година в обръщение са били 4 процента от старите банкноти, докато при монетите почти 55 процента и до днес не са обменени в евро. Особено любими са банкнотите с по-ниска номинална стойност.

В сравнение с парите в циркулация в края на 2001 година, германците все още не са обменили 17 процента от банкнотите от 10 марки и 51 процента от петмарковите банкноти в евро. Стойността на монетите, с които германците не искат да се разделят, е малко по-висока от стойността на банкнотите. Скътани остават все още около 6,84 милиарда марки на монети. Стойността на банкнотите в обръщение се изчислява на 6,21 милиарда марки.

Бундесбанк продължава да обменя старата валута в евро безплатно и безсрочно. Процедурата се извършва или в нейните филиали, или в изключителни случаи по пощата чрез централата в Майнц. Банката обаче не поема отговорност за пощенската пратка. От януари до ноември 2013 година банката е обменила марки в евро в 194 000 случаи. При обмяната са били извадени от обръщение 105, 6 милиона германски марки. Тази сума съответства на 54 милиона евро.

Не всички емисионни банки в Еврозоната обаче приемат неограничено старите валути обратно. Хората, които все още имат френски франкове, италиански лири или гръцки драхми, вече са закъснели. А тези, коити са запазили пезети от някоя отпуска в Испания, имат още малко време. Испанската емисионна банка ще продължи да обменя старите банкноти и монети в евро до 2020 година. 

 

Дойче Веле

Коментари: 0