Германия похарчи 1.3 млрд. евро за ненужни самолети

Безпилотният летателен апарат Euro Hawk, оборудван със система за позициониране и управление SIGINT, е създаден за германското военно министерство от американската компания Northrop Grumman и европейския концерн EADS

260 ~ 1 мин. четене

Германският Бундесвер (Въоръжените сили на ФРГ) е похарчил около 1.3 млрд. евро в създаване на разузнавателни безпилотни самолети Euro Hawk, въпреки че ведомството знаело, че има затруднение с използването им, предаде „Гласът на Русия".

Вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung отбелязва, че проблемите с използването на безпилотника са свързани с това, че не е оборудван със система за автоматично предотвратяване на сблъсък във въздуха. В същото време такава система е задължителна за спазване на условията във въздушното пространство на Германия и още в 190 страни от Международната организация за гражданска авиация.

Безпилотният летателен апарат Euro Hawk, оборудван със система за позициониране и управление SIGINT, е създаден за германското военно министерство от американската компания Northrop Grumman и европейския концерн EADS.

През януари 2013 г. стана ясно, че Бундесвера има намерение да закупи бойни безпилотни самолети. Предполага се, че те ще бъдат използвани в чужди страни при военни операции. Планът е отложен за неопределен срок. Главният аргумент е, че безпилотните самолети убиват цивилни хора, вземайки негативния опит от американските удари в Афганистан и Пакистан.

Подкрепи Economic.bg